dimecres, 13 de setembre del 2017

La balada del cafè trist de Carson McCullers


Títol: La balada del café trist
Títol original: The Ballad of the Sad Café
Autor: Carson McCullers
Editorial: Columna
Traductor: Jordi Castelló
Pàgines: 94
ISBN: 84-86433-68-1

La balada del café trist de Carson McCullers és un títol que em va cridar l'atenció de bones a primeres. Després de la lectura de "Frankie Adams" vaig voler aprofundir en la lectura de la seva obra. Aquesta novel·la curta va ser la meva elecció. Carson McCullers és una autora que realment em crida l'atenció. Precisament aquest 2017 es compleixen cent anys del seu naixement.
 
La balada del café trist narra la història d'un triangle d'amors no correspostos. Tot succeeix en un poble perdut i oblidat del món. Un poble on els seus habitants viuen en la soledat i l' abandonament. En aquest poble temps enrere hi hagué un café, la propietària del qual era l'Amelia Evans, una dona bruna i alta amb una musculatura d'home. L'Amelia és una dona solitària, rica, treballadora, amb un carácter fort i dots de remeiera. D'aquelles persones que s'espavilen totes soles, sense necesitar l'ajuda de ningú. Al café, que abans era un magatzem, la gent del poble hi trobava companyia i escalfor. Era on la gent s'aplegava per gust. L'arribada d'un foraster al poble, una mitjanit d'abril,  baixet i geperut, que afirma ser un cosí de la senyora Amelia opera un canvi en el tarannà d'aquesta. El seu carácter dur es converteix en amable a l'enamorar-se de Lymon. Aquesta es converteix en la seva protectora.  Més endavant  entrarà en escena Marvin Macy amb qui la senyora Amelia estigué casada únicament deu dies i que acaba de sortir de la presó. El seu retorn será el desencadenant del triangle Amorós entre els tres personatges, entre els quals esclataran tensions, mudes i tibantors, ja existents en el passat. Tot això portarà a un desenllaç que no deixa indiferent.

A mesura que vas llegint, tens la sensació de que algun tràgic desenllaç s'apropa. M'agrada els curiosos personatges que McCullers construiex i l'ambient en el que es mouen, a més de que es tracta d'una novel·la que et fa pensar després de llegir-la.  És una història curta, unes 94 pàgines, però crec que es quedarà amb mi força temps. Una lectura excel·lent i molt recomanable.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Estic llegint

La veritat sobre el cas Harry Quebert